Villanybojler használók ismerhetik azt a problémát, hogy az évek múlásával nem fűt eléggé a bojler vagy látványosan megnőtt a villanyszámla, ami a villanybojlernek tudható be. Ilyenkor általában a fűtőszál és/vagy az anód vízkövesedik el (ez utóbbi el is fogyhat). A fűtőszál működése során pezsgő víz keletkezik, amit az anód magához vonz, hogy ne a tartály falát marja, hanem az anódot.

Ennek során az anód elfogyhat, ami a bojler falát veszélyezteti, az kilukadhat.

Ekkor a villanybojler cseréje és javítása az egyetlen megoldás. 

Ha a villanybojler levágja az automatát: ennek oka lehet, hogy a fűtőszál kilyukadt és zárlatos lett. Akármelyik eset történt a villanybojler fűtőszálát (más néven fűtőbetétjét) vagy az anódot cserélni kell.

Ne feledjük: a régi tömítéseket nem tehetjük vissza, azokat is cserélni kell! Ha villanybojler állandóan fűt és nem kapcsol ki, valószínűleg a határoló termosztát hibásodott meg. Ellenkező eset, ha a bojler nem kapcsol be, ezt a betegeskedő termosztát okozhatja. 

Ha a villanybojlerből csöpög a víz, akkor lehet, hogy a tartály kilyukadt. A víz ilyekor ráfolyhat az elektromos részekre és zárlatot okozhat. A kilyukadt tartály nem javítható, a villanybojlert ki kell cserélni. Ha villanybojler biztonsági szelepe állandóan csöpög, akkor mindenképpen ki kell cserélni, hiszen így nem látja el funkcióját, a rugó kilágyult és a víz tágulását rosszul érzékeli. Ez sok vízfogyasztást eredményezhet.

Villanybojler cseréjénél külön kell foglalkozni a noname és a márkás modellekkel. Az előbbiektől ne sokat várjunk, élettartamuk rövidebb, javításuk nem minden esetben gazdaságos, bizonytalan az alkatrészellátásuk. 

Tipp: Villanybojler cseréje során még vásárlás előtt tájékozódjunk a készülék energiatanúsítványáról, nem mindegy mennyit fogyaszt! Előfordul, hogy a drágább bojler hosszabb élettartamú és olcsóbb üzemeltetni. Vegyük figyelembe hány főt fog ellátni a villanybojler és ennek megfelelő űrtartalmút vásároljunk!

A villanybojler cseréje veszélyes üzem, szakértelmet igényel, házilagos javítása nem ajánlott.